google-site-verification=-iPaBmriEITCfnD8Xb8A5iOZOvXgmhGUPt7YHwcntlI
MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce, TBMM Bütçe görüşmelerinde söz alarak Niğdeli patates üreticilerinin sıkıntılarını dile getirdi.
Milliyetçi Hareket Partisi Niğde Milletvekili Cumali İnce, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden 2025 yılı bütçe görüşmelerinde söz alarak Niğdeli patates üreticilerinin pazarlama konusunda yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, patateste yaşanan pazarlama kaynaklı darboğazın bir an önce aşılması gerektiğini ifade etti.
PATATES ÜRETİCİLERİNİN DURUMU YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce, yaptığı konuşmasında patates üreticilerinin durumlarının bir kez daha gözden geçirilmesini önerdiğini belirterek, “Burada patates konusunu gündeme getirmek istiyorum. Bu konuda öncelikle tarım bakanlığımızın üretim, pazarlama ve desteklemeler konusundaki çalışmalarını yakından takip ettiğimizi ve desteklediğimizin altını çizmek istiyorum. Katkı sunması bakımından ise önemli gördüğüm patates üreticilerinin durumlarını bir kez daha gözden geçirilmesini öneriyorum” dedi.
PATATESTEKİ DARBOĞAZ BİR AN ÖNCE AŞILMALIDIR
MHP Niğde Milletvekili Cumali İnce, konuşmasının devamında Niğde’nin patates üretiminde birinci sırada yer aldığını belirterek, “Bilinmelidir ki, Türkiye’de ki toplam patates üretiminin yüzde 13’ü Niğde’de üretilmekte olup, ekim alanı ve üretimde ilimiz birinci sırada yer almaktadır. İlimizde ise 2024 yılı içerisinde çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olarak 233 bin dekar alanda patates ekimi yapılmıştır. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olmayan çiftçilerle bu rakam 260 bin dekarı bulmaktadır. 2023 yılındaki ekim alanımız ise 198 bin dekardı. Görülmektedir ki, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 40 artır vardır. Bu yıl gerçekleşen üretimin yaklaşık yüzde 35’i tarladan direk satışı yapılmış, yüzde 65’i ise depolanarak 2025 yılı mayıs ayına kadar satışa sunulacaktır.
Patatesin tarladaki satış fiyatına baktığımızda 3-4 TL iken çiftçimize tarladaki maliyeti yaklaşık 7 TL olup depo maliyetiyle bu tutar yaklaşık 10 TL’yi bulmaktadır. Niğdeli patates üreticilerimizin bizlerden talebi başta patates olmak üzere diğer tarım ürünlerindeki yaşanan pazarlama kaynaklı bu darboğazın bir an önce aşılmasıdır” şeklinde konuştu.