google-site-verification=-iPaBmriEITCfnD8Xb8A5iOZOvXgmhGUPt7YHwcntlI
Ücretli öğretmenlerin, olumsuz koşullarda çalışmaları ve emeklerinin karşılığını alamamaları nedeniyle seslerini duyurma çabaları ve hak talepleri sürerken, "Ücretli Öğretmen Dernekleri" olarak bir açıklama yayımladılar.
Ücretli öğretmenlerin taleplerini bildirdikleri açıklama şu şekilde:
"Ücretli öğretmenlerin sorun ve taleplerine istinaden bizler, Ücretli Öğretmen Dernekleri olarak ortak bir çalışma yapmış olup çalışma neticesinde alınan kararlan ve devletimizden beklentilerimizi siz değerli kamuoyuyla paylaşıyoruz.
Ücretli öğretmenlik, MEB'in resmi olarak kabul etmediği, ancak öğretmen açığını gidermek amacıyla gayri resmi süreklilik arz eden ( 5,10, 15... 25 ..yıl gibi ) öğretmenlik vasıflarına haiz ve liyakat sahibi öğretmenler arasından ek ders ücreti karşılığı öğretmen görevlendirilmesi esasına dayanan bir uygulamadır.
'HAK KAYBI YAŞIYORUZ'
Ücretli Öğretmenler, bütün resmi iş günlerinde görevlerinin başlarında oldukları halde kanunlardan kaynaklı eksiklik ve kurumların farklı uygulamaları sonucunda sigorta primleri tam yatırılmayıp, resmi tatil ve olağanüstü tatil günlerinde (kar, salgın, hastalık vb.) kendi tercihleri dışında zorunluluk nedeni ile aktif derse giremedikleri için o iş günlerinde primleri eksik yatırılmakta, öğretmenlerimize o gün için ücret ödenmemektedir. Bu durum hak kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle ücretli öğretmenlerin emekli olabilmeleri mümkün olmamaktadır.
Ücretli öğretmenlik eğitimin kanayan yarası haline gelmiş ve sorunlara kalıcı çözümler bulunmamıştır. Bütün bu nedenlerden dolayı, ücretli öğretmenlerin yaşadığı sorunların kalıcı çözüme kavuşturulması, ülkemizdeki öğretmen ihtiyacının ücretli öğretmenlerin tecrübelerinden faydalanılarak karşılanması ve ek ders ücreti ile çalışan öğretmenlerimize özlük haklarının teslim edilmesi amacı ile eğitim politikacılarının ve eğitimle ilgilenen yetkililere yol gösterici olacağını düşündüğümüz ortak bir çalışma yapmaya ihtiyaç duyulmuştur.
Hiçbir sosyal hakkı olmadan ücretli öğretmenlik adı altında çalışan öğretmenlerimize olası kadro ihdasında,
TALEPLERİMİZ
KPSS ve aktiflik şartı aranmaksızın, öğretmenlik vasfı taşıyan (Eğitim fakültesi mezunu ve formasyon eğitimi almış) öğretmenlerimizin prim gün sayısı üstünlüğüne göre öğretmen olarak atanmalarını talep ediyoruz.
Ücretli öğretmenlik, MEB tarafından resmi olarak kabul edilmeyen öğretmen eksikliğini gidermek amacıyla gayri resmi süreklilik arz eden öğretmenlik vasfını taşıyanların ek ders ücreti karşılığında öğretmen olarak görevlendirilmesi esasına dayanan bir uygulamadır.
Bu şartlarda uzun yıllar 3-5-10-15-20-25 ücretli öğretmenlik adı altında mesleğini liyakatli bir şekilde yürüten arkadaşlarımız vardır.
Ücretli öğretmenlerin sigorta primleri çalıştıkları gün sayısı kadar prim yatırılmakta resmi tatil ve olağanüstü tatili gibi dönemlerde derse girmedikleri için o günlerin karşılık olarak sigorta primi ve ücret ödenmemektedir.
Yıllardır eğitimin kanayan yarası haline gelmiş ve sorulara çözüm bulunmamıştır. Ücretli öğretmenlerin yaşadığı sorunlara ışık tutup ülkemizdeki öğretmen ihtiyacını ve ücretli öğretmenlerin özlük hakları, bu konuda eğitim politikacılarının ve eğitimle ilgili yetkililere fikir verme açısından önem arz etmektedir.
Bu bağlamda;
Hiçbir sosyal hakkı olmadan ücretli öğretmenlik adı altında çalışan öğretmenlerimize olası kadro ihdasında;
Talebimiz;
Öğretmenlik yeterliliğine sahip;
Üç yıl ve üzeri hizmeti olan ücretli öğretmenlere daha önce dershane öğretmenlerine tanınan hakkın bir benzerinin tanınarak kadroya alınmasını talep ediyoruz."