Tarih: 22.02.2023 18:40

Se­çi­min er­te­len­me­si rafa mı kalk­tı? AK Par­ti­li yet­ki­li­ler o ta­ri­hi işa­ret etti

Facebook Twitter Linked-in

42 bin ki­şi­nin ya­şa­mı­nı yi­tir­di­ği 13 mil­yon ki­şi­yi doğ­ru­dan et­ki­le­yen Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li dep­rem fe­la­ke­ti­nin ar­dın­dan se­çim­le­rin er­te­le­ne­ce­ği yö­nün­de­ki yo­rum­lar geçen hafta gün­dem­de mu­ha­le­fet çev­re­le­rin­de ra­hat­sız­lık ya­ra­tır­ken AK Parti ta­ra­fın­da son gün­ler­de mev­cut seçim pla­nı­nı sür­dür­me yö­nün­de eği­lim güç­le­ni­yor.
Yak­la­şık 13 mil­yon ki­şi­nin ya­şa­dı­ğı böl­ge­de­ki büyük fe­la­ke­tin ar­dın­dan dev­let ku­rum­la­rı­nın ha­zır­lık­lı ol­ma­dı­ğı ya da kur­tar­ma ça­lış­ma­la­rın­da­ki ye­ter­siz­lik ol­du­ğu yö­nün­de hem bölge sa­kin­le­ri hem de tüm ülke ge­ne­lin­de ik­ti­da­ra yö­ne­lik eleş­ti­ri­ler ar­tar­ken, dep­re­min ar­dın­dan 2023 se­çi­mi ve ik­ti­dar par­ti­le­ri­ne olan et­ki­si önem ka­zan­dı.
Fe­la­ke­tin ik­ti­da­rın des­te­ği­ni za­yıf­la­ta­bi­le­ce­ği yo­rum­la­rı­nın ar­dın­dan da se­çim­le­rin er­te­le­ne­bi­le­ce­ği AK Parti'li yet­ki­li­ler ta­ra­fın­dan da dil­len­di­ril­miş­ti. Ancak AK Parti'nin ye­ni­den ib­re­yi mev­cut seçim ta­ri­hi­ni ko­ru­ma yö­nü­ne çe­vir­di­ği be­lir­ti­li­yor.
"ER­TE­LE­ME RAFA KALK­TI"
"Er­te­le­me ve kasım ayına bı­rak­ma ko­nu­su ya­pı­lan de­ğer­len­dir­me­ler­le artık rafa kalk­mış du­rum­da" diyen bir üst düzey hü­kü­met yet­ki­li­si gö­rüş­me­ler­de se­çi­min za­ma­nın­da, yani 18 Ha­zi­ran'da ya­pıl­ma­sı gö­rü­şü­nün ağır­lık ka­zan­dı­ğı­nı söy­le­di.
Aynı yet­ki­li, "So­nuç­ta bir ay ne kadar fark eder ki? Er­te­le­me ola­cak­sa, ger­çek­ten işe ya­ra­ma­sı için 1 yıl­lık bir er­te­le­me lazım. Ka­mu­oyu da buna hiç sıcak bak­mı­yor" diye ko­nuş­tu.
AK Parti'li yet­ki­li­ler daha önce Re­uters'a yap­tık­la­rı açık­la­ma­da er­te­le­me ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ve kasım ayı­nın makul ol­du­ğu­nu sa­vun­muş­lar­dı.
İkti­da­rın önü­müz­de­ki se­çim­ler­de nasıl bir per­for­mans gös­te­re­ce­ği so­ru­la­rı­nın gün­de­me gel­di­ği sı­ra­lar­da AK Parti'nin ku­ru­cu­la­rın­dan Bü­lent Arınç da, 13 Şubat Twit­ter'daki pay­la­şı­mın­da, "Dev­let bü­rok­ra­si­si­nin va­tan­daş­la­rı­mı­zın ya­ra­la­rı­na mer­hem ol­ma­sı­na odak­lan­ma­sı için se­çim­le­rin ive­di­lik­le er­te­len­me­si lazım" demiş buna da mu­ha­le­fet tepki gös­ter­miş­ti. CHP Genel Baş­ka­nı Kemal Kı­lıç­da­roğ­lu da seçim er­te­le­me gün­de­mi­ni, "Savaş ol­ma­dı­ğı­na göre seçim er­te­le­ne­mez" şek­lin­de ya­nıt­la­mış­tı.
Ana­ya­sa­nın 78. mad­de­sin­de se­çim­le­rin er­te­len­me­si­ne imkân veren şu ifade yer alı­yor:
"Savaş se­be­biy­le yeni se­çim­le­rin ya­pıl­ma­sı­na imkân gö­rül­mez­se, Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­si, se­çim­le­rin bir yıl ge­ri­ye bı­ra­kıl­ma­sı­na karar ve­re­bi­lir. Geri bı­rak­ma se­be­bi or­ta­dan kalk­ma­mış­sa, er­te­le­me ka­ra­rın­da­ki usule göre bu işlem tek­rar­la­na­bi­lir."
"18 HAZİRAN ÖNE ÇIKTI"
Bir başka hü­kü­met yet­ki­li­si de seçim için Er­do­ğan ve MHP Genel Baş­ka­nı Dev­let Bah­çe­li'nin gö­rü­şe­ce­ği­ni be­lir­te­rek iki parti ara­sın­da bazı te­mas­lar ol­du­ğu­nu, nihai ka­ra­rın li­der­ler ta­ra­fın­dan ve­ri­le­ce­ği­ni söy­le­di.
"Seçim için daha önce açık­la­nan 14 Mayıs, nor­mal tarih olan 18 Ha­zi­ran ve kasım ayına er­te­len­me­si gibi al­ter­na­tif­ler üze­rin­de du­ru­lu­yor­du" diyen aynı yet­ki­li söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü:
"Ancak ge­li­nen nok­ta­da daha çok se­çim­le­rin 18 Ha­zi­ran'da ya­pıl­ma­sı yak­la­şı­mı daha öne çık­mış du­rum­da... Büyük ih­ti­mal­le 18 Ha­zi­ran'da seçim ko­nu­sun­da mu­ta­ba­kat sağ­lan­ma­sı büyük ola­sı­lık."
18 Ha­zi­ran'da ya­pı­la­bi­lecek se­çi­min yaz dö­ne­mi­ne denk gel­me­si­nin bazı han­di­kap­la­rı ol­du­ğu­nu ha­tır­la­tan yet­ki­li ay­rı­ca, "YSK'nin ha­zır­lan­ma­sı, özel­lik­le dep­re­min et­ki­len­di­ği il­ler­de se­çi­min fi­zi­ki şart­la­rı­nın oluş­tu­rul­ma­sı ya da bu seç­men­le­rin geç­tik­le­ri il­ler­de oy kul­lan­ma­sı gibi sü­reç­le­rin ye­tiş­ti­ril­me­si ge­re­ki­yor" dedi ve er­te­le­me­nin sa­kın­ca­la­rı­nı ise şöyle açık­la­dı:
"Kasım ayı ya da başka bir dö­ne­me er­te­len­me­si­nin de hem ik­ti­da­rın se­çim­den kaç­tı­ğı al­gı­sı, hem mu­ha­le­fe­tin olum­suz yak­la­şı­mı, hem mil­let­ve­kil­le­ri­nin du­ru­mu, hem cum­hur­baş­ka­nı­nın aday­lık du­ru­mu ile ana­ya­sa­dan kay­nak­la­nan hu­ku­ki ze­mi­nin ge­tir­di­ği du­rum­lar da er­te­le­me üze­rin­de gölge oluş­tu­ru­yor."
AK Parti'den üst düzey bir yet­ki­li de "Seçim ta­ri­hi­nin er­te­len­me­si gö­rü­şü ye­ri­ne se­çi­min za­ma­nın­da yer al­ma­sı gö­rü­şü öne çık­mış du­rum­da" dedi ve er­te­le­me ko­nu­su­nun ka­mu­oyun­da fazla tepki gör­dü­ğü­nü ve ko­nu­nun de­mok­ra­si­nin ya­ra­lan­ma­sı­na kadar ge­ti­ril­di­ği­ni vur­gu­la­dı.
Yet­ki­li, "Şu anda 18 Ha­zi­ran'da se­çi­min ya­pıl­ma­sı gö­rü­şü ağır­lık ka­zan­dı. Bu ko­nu­da de­tay­lı de­ğer­len­dir­me­ler ya­pıl­dı. Dep­rem­ze­le­re yö­ne­lik in­şa­at ça­lış­ma­la­rı da baş­lı­yor. Kay­be­di­lecek zaman yok" dedi.
YENİ SLO­GAN: "TÜRKİYE'Yİ BİRLİKTE İNŞA EDİYORUZ"
Dep­rem­den et­ki­le­nen­le­rin ko­nut­la­rın te­me­li­nin mart ba­şın­da atıl­ma­sı­nın plan­lan­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan ikin­ci hü­kü­met yet­ki­li­si, "Ka­yıp­lar çok ağır ancak o ta­ri­he kadar en azın­dan fi­zi­ki ola­rak bile olsa bir mik­tar dep­re­min iz­le­ri­nin si­li­nip in­san­la­rın otu­ra­bi­le­cek­le­ri­ni gö­re­cek­le­ri in­şa­at­lar yük­sel­me­ye baş­la­ya­cak. Daha önce 'yeter söz mil­le­tin­dir' ola­rak be­lir­le­nen slo­ga­nın ye­ri­ni 'Tür­ki­ye'yi bir­lik­te inşa edi­yo­ruz' slo­ga­nı ala­cak" dedi ve Cum­hur İtti­fa­kı'nın ka­zan­ma ih­ti­ma­li­ni yük­sek gör­dü­ğü­nü söy­le­di.
Tür­ki­ye ta­ri­hin­de­ki en büyük yı­kı­ma neden olan Kah­ra­man­ma­raş dep­re­mi, ül­ke­de­ki gü­ven­li yapı stoku ve dep­re­me karşı ha­zır­lık için milat kabul edi­len 1999'daki büyük Göl­cük dep­re­mi son­ra­sın­da bi­na­la­rın dö­nüş­tü­rül­me­si için bu­gü­ne kadar ne ya­pıl­dı­ğı so­ru­la­rı­nı da be­ra­be­rin­de ge­tir­di.
Bu ne­den­le bun­dan son­ra­ki sü­reç­te par­ti­le­rin sa­de­ce dep­rem son­ra­sı yı­kı­mın ar­dın­dan ya­pı­şa­cak in­şa­at­lar değil dep­rem risk­li böl­ge­ler­de­ki ya­pı­lar­la il­gi­li plan ve pro­je­le­ri de önem­li ola­cak.
Tür­ki­ye'de yapı sto­ku­nun ne ka­da­rı­nın imar dü­zen­le­me­le­ri­ne ay­kı­rı­lık teş­kil et­ti­ği hak­kın­da dü­zen­li ya­yım­la­nan veri bu­lun­mu­yor. Yet­ki­li­ler açık­la­ma­la­rın­da bazen bu ra­kam­la­ra yer ve­rir­ken, son ola­rak bir ön­ce­ki Çevre ve Şe­hir­ci­lik Ba­ka­nı Meh­met Öz­ha­se­ki 2018 Mayıs ayın­da Tür­ki­ye ge­ne­li­ni kast ede­rek "Her­hal­de şu anda imara ay­kı­rı­lık teş­kil eden yapı sa­yı­sı yüzde 50’lerin üze­rin­de­dir" de­miş­ti.
Dep­rem son­ra­sın­da ik­ti­da­rın ye­ni­den ya­pı­la­cak bi­na­la­ra odak­lan­ma­sı­nı "şov" ola­rak yo­rum­la­yan İYİ Parti Baş­ka­nı Meral Ak­şe­ner bugün mec­lis grup top­lan­tı­sın­da yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da, dep­rem kay­nak­lı mağ­du­ri­ye­tin "bir in­şa­at şo­vu­na" dö­nüş­tü­rül­me­ye ça­lı­şıl­dı­ğı­nı be­lir­te­rek "Bu büyük fe­la­ke­tin so­rum­lu­su ken­di­le­ri de­ğil­miş gibi fe­la­ket­ten seçim vaadi dev­şir­me­ye kal­kan­la­rın far­kın­da­yız" dedi.

Re­uters




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —