Se­çi­min er­te­len­me­si rafa mı kalk­tı? AK Par­ti­li yet­ki­li­ler o ta­ri­hi işa­ret etti

Re­uters'a ko­nu­şan AK Par­ti­li yet­ki­li­ler, dep­rem fe­la­ke­ti son­ra­sı er­te­len­me­si gün­de­me gelen se­çi­min ne zaman ya­pı­la­ca­ğı­na iliş­kin açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.

Tarih: 22.02.2023 18:41 Güncelleme: 22.02.2023 18:42
Se­çi­min er­te­len­me­si rafa mı kalk­tı? AK Par­ti­li yet­ki­li­ler o ta­ri­hi işa­ret etti

42 bin ki­şi­nin ya­şa­mı­nı yi­tir­di­ği 13 mil­yon ki­şi­yi doğ­ru­dan et­ki­le­yen Kah­ra­man­ma­raş mer­kez­li dep­rem fe­la­ke­ti­nin ar­dın­dan se­çim­le­rin er­te­le­ne­ce­ği yö­nün­de­ki yo­rum­lar geçen hafta gün­dem­de mu­ha­le­fet çev­re­le­rin­de ra­hat­sız­lık ya­ra­tır­ken AK Parti ta­ra­fın­da son gün­ler­de mev­cut seçim pla­nı­nı sür­dür­me yö­nün­de eği­lim güç­le­ni­yor.
Yak­la­şık 13 mil­yon ki­şi­nin ya­şa­dı­ğı böl­ge­de­ki büyük fe­la­ke­tin ar­dın­dan dev­let ku­rum­la­rı­nın ha­zır­lık­lı ol­ma­dı­ğı ya da kur­tar­ma ça­lış­ma­la­rın­da­ki ye­ter­siz­lik ol­du­ğu yö­nün­de hem bölge sa­kin­le­ri hem de tüm ülke ge­ne­lin­de ik­ti­da­ra yö­ne­lik eleş­ti­ri­ler ar­tar­ken, dep­re­min ar­dın­dan 2023 se­çi­mi ve ik­ti­dar par­ti­le­ri­ne olan et­ki­si önem ka­zan­dı.
Fe­la­ke­tin ik­ti­da­rın des­te­ği­ni za­yıf­la­ta­bi­le­ce­ği yo­rum­la­rı­nın ar­dın­dan da se­çim­le­rin er­te­le­ne­bi­le­ce­ği AK Parti'li yet­ki­li­ler ta­ra­fın­dan da dil­len­di­ril­miş­ti. Ancak AK Parti'nin ye­ni­den ib­re­yi mev­cut seçim ta­ri­hi­ni ko­ru­ma yö­nü­ne çe­vir­di­ği be­lir­ti­li­yor.
"ER­TE­LE­ME RAFA KALK­TI"
"Er­te­le­me ve kasım ayına bı­rak­ma ko­nu­su ya­pı­lan de­ğer­len­dir­me­ler­le artık rafa kalk­mış du­rum­da" diyen bir üst düzey hü­kü­met yet­ki­li­si gö­rüş­me­ler­de se­çi­min za­ma­nın­da, yani 18 Ha­zi­ran'da ya­pıl­ma­sı gö­rü­şü­nün ağır­lık ka­zan­dı­ğı­nı söy­le­di.
Aynı yet­ki­li, "So­nuç­ta bir ay ne kadar fark eder ki? Er­te­le­me ola­cak­sa, ger­çek­ten işe ya­ra­ma­sı için 1 yıl­lık bir er­te­le­me lazım. Ka­mu­oyu da buna hiç sıcak bak­mı­yor" diye ko­nuş­tu.
AK Parti'li yet­ki­li­ler daha önce Re­uters'a yap­tık­la­rı açık­la­ma­da er­te­le­me ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ve kasım ayı­nın makul ol­du­ğu­nu sa­vun­muş­lar­dı.
İkti­da­rın önü­müz­de­ki se­çim­ler­de nasıl bir per­for­mans gös­te­re­ce­ği so­ru­la­rı­nın gün­de­me gel­di­ği sı­ra­lar­da AK Parti'nin ku­ru­cu­la­rın­dan Bü­lent Arınç da, 13 Şubat Twit­ter'daki pay­la­şı­mın­da, "Dev­let bü­rok­ra­si­si­nin va­tan­daş­la­rı­mı­zın ya­ra­la­rı­na mer­hem ol­ma­sı­na odak­lan­ma­sı için se­çim­le­rin ive­di­lik­le er­te­len­me­si lazım" demiş buna da mu­ha­le­fet tepki gös­ter­miş­ti. CHP Genel Baş­ka­nı Kemal Kı­lıç­da­roğ­lu da seçim er­te­le­me gün­de­mi­ni, "Savaş ol­ma­dı­ğı­na göre seçim er­te­le­ne­mez" şek­lin­de ya­nıt­la­mış­tı.
Ana­ya­sa­nın 78. mad­de­sin­de se­çim­le­rin er­te­len­me­si­ne imkân veren şu ifade yer alı­yor:
"Savaş se­be­biy­le yeni se­çim­le­rin ya­pıl­ma­sı­na imkân gö­rül­mez­se, Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­si, se­çim­le­rin bir yıl ge­ri­ye bı­ra­kıl­ma­sı­na karar ve­re­bi­lir. Geri bı­rak­ma se­be­bi or­ta­dan kalk­ma­mış­sa, er­te­le­me ka­ra­rın­da­ki usule göre bu işlem tek­rar­la­na­bi­lir."
"18 HAZİRAN ÖNE ÇIKTI"
Bir başka hü­kü­met yet­ki­li­si de seçim için Er­do­ğan ve MHP Genel Baş­ka­nı Dev­let Bah­çe­li'nin gö­rü­şe­ce­ği­ni be­lir­te­rek iki parti ara­sın­da bazı te­mas­lar ol­du­ğu­nu, nihai ka­ra­rın li­der­ler ta­ra­fın­dan ve­ri­le­ce­ği­ni söy­le­di.
"Seçim için daha önce açık­la­nan 14 Mayıs, nor­mal tarih olan 18 Ha­zi­ran ve kasım ayına er­te­len­me­si gibi al­ter­na­tif­ler üze­rin­de du­ru­lu­yor­du" diyen aynı yet­ki­li söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü:
"Ancak ge­li­nen nok­ta­da daha çok se­çim­le­rin 18 Ha­zi­ran'da ya­pıl­ma­sı yak­la­şı­mı daha öne çık­mış du­rum­da... Büyük ih­ti­mal­le 18 Ha­zi­ran'da seçim ko­nu­sun­da mu­ta­ba­kat sağ­lan­ma­sı büyük ola­sı­lık."
18 Ha­zi­ran'da ya­pı­la­bi­lecek se­çi­min yaz dö­ne­mi­ne denk gel­me­si­nin bazı han­di­kap­la­rı ol­du­ğu­nu ha­tır­la­tan yet­ki­li ay­rı­ca, "YSK'nin ha­zır­lan­ma­sı, özel­lik­le dep­re­min et­ki­len­di­ği il­ler­de se­çi­min fi­zi­ki şart­la­rı­nın oluş­tu­rul­ma­sı ya da bu seç­men­le­rin geç­tik­le­ri il­ler­de oy kul­lan­ma­sı gibi sü­reç­le­rin ye­tiş­ti­ril­me­si ge­re­ki­yor" dedi ve er­te­le­me­nin sa­kın­ca­la­rı­nı ise şöyle açık­la­dı:
"Kasım ayı ya da başka bir dö­ne­me er­te­len­me­si­nin de hem ik­ti­da­rın se­çim­den kaç­tı­ğı al­gı­sı, hem mu­ha­le­fe­tin olum­suz yak­la­şı­mı, hem mil­let­ve­kil­le­ri­nin du­ru­mu, hem cum­hur­baş­ka­nı­nın aday­lık du­ru­mu ile ana­ya­sa­dan kay­nak­la­nan hu­ku­ki ze­mi­nin ge­tir­di­ği du­rum­lar da er­te­le­me üze­rin­de gölge oluş­tu­ru­yor."
AK Parti'den üst düzey bir yet­ki­li de "Seçim ta­ri­hi­nin er­te­len­me­si gö­rü­şü ye­ri­ne se­çi­min za­ma­nın­da yer al­ma­sı gö­rü­şü öne çık­mış du­rum­da" dedi ve er­te­le­me ko­nu­su­nun ka­mu­oyun­da fazla tepki gör­dü­ğü­nü ve ko­nu­nun de­mok­ra­si­nin ya­ra­lan­ma­sı­na kadar ge­ti­ril­di­ği­ni vur­gu­la­dı.
Yet­ki­li, "Şu anda 18 Ha­zi­ran'da se­çi­min ya­pıl­ma­sı gö­rü­şü ağır­lık ka­zan­dı. Bu ko­nu­da de­tay­lı de­ğer­len­dir­me­ler ya­pıl­dı. Dep­rem­ze­le­re yö­ne­lik in­şa­at ça­lış­ma­la­rı da baş­lı­yor. Kay­be­di­lecek zaman yok" dedi.
YENİ SLO­GAN: "TÜRKİYE'Yİ BİRLİKTE İNŞA EDİYORUZ"
Dep­rem­den et­ki­le­nen­le­rin ko­nut­la­rın te­me­li­nin mart ba­şın­da atıl­ma­sı­nın plan­lan­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan ikin­ci hü­kü­met yet­ki­li­si, "Ka­yıp­lar çok ağır ancak o ta­ri­he kadar en azın­dan fi­zi­ki ola­rak bile olsa bir mik­tar dep­re­min iz­le­ri­nin si­li­nip in­san­la­rın otu­ra­bi­le­cek­le­ri­ni gö­re­cek­le­ri in­şa­at­lar yük­sel­me­ye baş­la­ya­cak. Daha önce 'yeter söz mil­le­tin­dir' ola­rak be­lir­le­nen slo­ga­nın ye­ri­ni 'Tür­ki­ye'yi bir­lik­te inşa edi­yo­ruz' slo­ga­nı ala­cak" dedi ve Cum­hur İtti­fa­kı'nın ka­zan­ma ih­ti­ma­li­ni yük­sek gör­dü­ğü­nü söy­le­di.
Tür­ki­ye ta­ri­hin­de­ki en büyük yı­kı­ma neden olan Kah­ra­man­ma­raş dep­re­mi, ül­ke­de­ki gü­ven­li yapı stoku ve dep­re­me karşı ha­zır­lık için milat kabul edi­len 1999'daki büyük Göl­cük dep­re­mi son­ra­sın­da bi­na­la­rın dö­nüş­tü­rül­me­si için bu­gü­ne kadar ne ya­pıl­dı­ğı so­ru­la­rı­nı da be­ra­be­rin­de ge­tir­di.
Bu ne­den­le bun­dan son­ra­ki sü­reç­te par­ti­le­rin sa­de­ce dep­rem son­ra­sı yı­kı­mın ar­dın­dan ya­pı­şa­cak in­şa­at­lar değil dep­rem risk­li böl­ge­ler­de­ki ya­pı­lar­la il­gi­li plan ve pro­je­le­ri de önem­li ola­cak.
Tür­ki­ye'de yapı sto­ku­nun ne ka­da­rı­nın imar dü­zen­le­me­le­ri­ne ay­kı­rı­lık teş­kil et­ti­ği hak­kın­da dü­zen­li ya­yım­la­nan veri bu­lun­mu­yor. Yet­ki­li­ler açık­la­ma­la­rın­da bazen bu ra­kam­la­ra yer ve­rir­ken, son ola­rak bir ön­ce­ki Çevre ve Şe­hir­ci­lik Ba­ka­nı Meh­met Öz­ha­se­ki 2018 Mayıs ayın­da Tür­ki­ye ge­ne­li­ni kast ede­rek "Her­hal­de şu anda imara ay­kı­rı­lık teş­kil eden yapı sa­yı­sı yüzde 50’lerin üze­rin­de­dir" de­miş­ti.
Dep­rem son­ra­sın­da ik­ti­da­rın ye­ni­den ya­pı­la­cak bi­na­la­ra odak­lan­ma­sı­nı "şov" ola­rak yo­rum­la­yan İYİ Parti Baş­ka­nı Meral Ak­şe­ner bugün mec­lis grup top­lan­tı­sın­da yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da, dep­rem kay­nak­lı mağ­du­ri­ye­tin "bir in­şa­at şo­vu­na" dö­nüş­tü­rül­me­ye ça­lı­şıl­dı­ğı­nı be­lir­te­rek "Bu büyük fe­la­ke­tin so­rum­lu­su ken­di­le­ri de­ğil­miş gibi fe­la­ket­ten seçim vaadi dev­şir­me­ye kal­kan­la­rın far­kın­da­yız" dedi.

Re­uters


Haber Kaynak : NİĞDE MEDYA HABER

Niğde İl Genel Meclisinde Kılıçlar Çekildi! Ak Partililer toplantıya katılmadı

Niğde İl Genel Meclisinde Ak Parti’de çatlak! Ak Partili Meclis Üyeleri salonu terk etti

Erat: Bu neyin kini, bu neyin öcü bilmiyorum! Bor Belediye Başkanı Serkan Baran'dan açıklama geldi!

Bor’da bitmeyen tadilat! Yeni Hamam 9 yıldır kapalı!

Sata sata bitiremediler! Konut satışından gelen paralar nerede kullanıldı

Niğde'de muhtarlığa karşı olan, muhtar adayı

Ulukışla'da tepki çeken satış! "Sanki yangından mal kaçırıyor"

Miras hukuku sil baştan değişti: Tapu mirasındaki eşitsizlikte bunu yapan hakkını alacak

Naci Görür 6 Şubat’ın yıl dönümünde üstüne basa basa uyardı! Bu ile dikkat edin şimdiden bağırıyorum

Sebze fiyatları uçtu! Patlıcanın kilosu 67 lira

Milyonları ilgilendiren emsal karar Yargıtay’dan geldi! Artık paranızı geri alabilmek mümkün

Çağlayan Adliyesi'ne saldıran teröristlerin kimlikleri belli oldu: Ablası bugün hakim karşısına çıkacakmış

Kombisine bu işlemi yapmayan yandı! Net tarih belirlendi evinize gelip tek tek sökecekler

Ehliyet sahibi olanlar için geri sayım başladı! Bunu yaptırmayan rekor ceza ödeyecek

Et ürünlerinde zam şampiyonu sakatat

Öğrencilere devlet desteği geliyor! Her öğrenciye 2000 TL verilecek

Erat: Genel Başkanımıza söz verdik Bor’un anahtarını ona götüreceğiz

MHP Adayı Hamdi Doğan; Niğde halkı artık değişim istiyor!

Muayenesiz trafiğe çakanlar yandı: Trafikte araç muayenesi için yeni dönem

Türkiye'de peynir ihracatını gerçekleştiren ve 25 ülkede faaliyet gösteren firma iflas etti

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Fatih Karahan’ın ilk icraatı ortaya çıktı! Yıl sonuna kadar

Kadın cinayetleri durmak bilmiyor: 31 günde 31 kadın öldürüldü! 21'i şüpheli ölüm

Alper Gezeravcı'nın Türkiye'ye dönüşü yeniden ertelendi

Bütün evlerde 3 ay daha ücretsiz olacak: Düğmeye basıldı o tarihe kadar uygulanacak

Niğde’de tıraşa büyük zam geliyor!

Kıl biber uçuyor, kilosu 80 lira

Google'dan yapay zeka devrimi: Beklenen özellik sonunda geldi!

Yazar Alev Alatlı hayatını kaybetti!

Dünyaca ünlü banka Türkiye'deki şubelerini tek tek kapatıyor! Küçülme dalgası büyüyor

Çamardı’da mide bulandıran iddia! Engelli kıza tecavüz iddiası

Yükleniyor

Niğde İl Genel Meclisinde Ak Parti’de çatlak! Ak Partili Meclis Üyeleri salonu terk etti

Erat: Bu neyin kini, bu neyin öcü bilmiyorum! Bor Belediye Başkanı Serkan Baran'dan açıklama geldi!

Bor’da bitmeyen tadilat! Yeni Hamam 9 yıldır kapalı!

Sata sata bitiremediler! Konut satışından gelen paralar nerede kullanıldı

Niğde'de muhtarlığa karşı olan, muhtar adayı

Ulukışla'da tepki çeken satış! "Sanki yangından mal kaçırıyor"

Erat: Genel Başkanımıza söz verdik Bor’un anahtarını ona götüreceğiz

  • Salı 14.1 ° / -0.7 ° false
  • Çarşamba 18.8 ° / 2.7 ° Güneşli
  • Perşembe 19.7 ° / 5.3 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16