Sağlık Müdürü Karaca’dan prostat kanseri uyarısı

Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, ‘15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü’ dolayısıyla hastalıkla ilgili ve hastalığa karşı alınabilecek tedbirleri içeren bilgiler verdi.

Tarih: 17.09.2024 14:01
Sağlık Müdürü Karaca’dan prostat kanseri uyarısı

PROSTAT KANSERİ NEDİR VE BELİRTİLERİ
Uzm. Dr. Karaca hastalığın belirtileri ve teşhisi hakkında , “Prostat, idrar torbasının hemen altında yer alan, içerisinden idrar kanalının geçtiği, erkek üreme sisteminde bir salgı bezidir. Normal durumda yaklaşık bir ceviz büyüklüğündedir. Erkekler yaşlandıkça prostat bezi büyüyebilir. Büyümüş bir prostat, mesaneden idrar akışını engelleyebilir ve diğer sorunlara neden olabilir. 
Büyüme tek başına bir kanser belirtisi sayılmaz. Kanser hücrelerinin bulunmadığı prostat büyümesi iyi huylu (benign) prostat hiperplazisi (BPH) olarak adlandırılır. BPH, bir kanser olmasa da verdiği rahatsızlıkları düzeltmek için ameliyat gerekebilir. 
Prostat kanserinde, prostat bezi içerisinde kanser hücreleri gözlemlenir. Yaşlanmayla birlikte daha sık ortaya çıkan prostat kanseri dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de erkek kanserleri arasında yüz binde 39,1 görülme sıklığı ile önemini korumaktadır. 
Yapılan araştırmalara göre, bir erkeğin prostat kanserine yakalanma riskini etkileyebilecek birkaç faktör mevcuttur: Prostat kanseri 40 yaşın altındaki erkeklerde nadir olsa da Prostat kanserinin 50 yaş sonrasında görülme riski hızla artmaya başlar. Her 10 prostat kanseri vakasından 6'sı 65 yaşından büyük erkeklerde görülmektedir. Prostat kanseri olan bir baba veya erkek kardeşe sahip olmak, bir erkeğin bu hastalığa yakalanma riskini iki katından fazla artırmaktadır. 
Genç yaşlarda prostat kanseri tanısı almış birden fazla akrabası olan erkeklerde de risk daha yüksektir. Yukarıdakiler kadar net bir ilişki olmasa da prostat kanseri riskinin artışıyla ilgili diğer faktörler şunlardır: Doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze-meyveden fakir beslenme alışkanlığının prostat kanseri riskini arttırabildiğine dair yayınlar vardır. 
Bazı kimyasallara maruziyet de riski artırabilmektedir. Erken evrede hiçbir belirti vermeyen prostat kanseri, kanser dokusunun büyümesiyle birlikte bazı şikâyetlere yol açabilmektedir: Yavaş veya zayıf idrar akışı veya özellikle geceleri olmak üzere daha sık idrara çıkma ihtiyacı, idrarda kan varlığı, erektil disfonksiyon, kanserin, kemiklere yayılımına bağlı kalça, omurga, kaburga ağrıları, bacaklarda veya ayaklarda zayıflık veya uyuşma, hatta omuriliğe baskı yapan kanser kitlesi nedeniyle mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı.  
,Bu sorunların birçoğunun nedeni prostat kanseri olmayabilir. Yine de yukarıda sayılan belirtilere, prostat kanseri dışında bir durumun neden olma olasılığı daha yüksektir. Örneğin, idrar yapma sorunu sıklıkla prostatın kanserli olmayan bir büyümesi olan iyi huylu prostat hiperplazisinden (BPH) kaynaklanmaktadır. Yine de idrarla ilişkili problemler yaşayan kişilerin erken tanı ve tedavi açısından bir üroloji uzmanına başvurması doğru olacaktır. Hekime erişimin kolay olduğu ülkemizde prostat kanserinin %68,1’inin erken evrede teşhis edildiği görülmektedir” dedi.
RİSKİ AZALTMAYA YÖNELİK TEDBİRLER
Karaca açıklamasının son kısmında ise, “Prostat kanserini önlemenin kesin bir yolu yoktur. Ancak riski azaltmaya yardımcı olabilecek düzenlemeler yapılabilir. Prostat kanseri hakkında farkındalığı artırmak da önemlidir. Çünkü bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, bu kanserin gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Prostat kanseri tamamen önlenebilir olmasa da bir kişinin riskini azaltmaya yardımcı olabilecek değişiklikler şunlardır: Sigarayı bırakmak, sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı, dengeli bir diyet yapmak” dedi.
 


Haber Kaynak : NİĞDE MEDYA HABER

PATATESİ BEDAVA DAĞITTI

HASAN İPEK: ŞEHİT NURLU GAZİ ONURLUDUR

Niğde’de “ÖNCE YAYA” kuralı tanınmıyor!

Niğde'de yatırımın gözdesi arsa ve tarla oldu

Niğdeliler soruyor “Fiber mi? Hiper mi?”

Niğde’de kömür fiyatları artmadı

Niğde’de Mesleki Eğitime yoğun ilgi

NİĞDOFF, Kadirli’den kupayla döndü

Niğde'de alıç sezonu başladı! Faydası saymakla bitmiyor

NÖHÜ'den öğrencilere Avrupa'da gönüllülük ve staj imkanı

Niğde Emniyeti Suçlulara Aman Vermiyor

Niğde’de kaçakçılığa geçit yok!

Niğde’de uyuşturucu illeti bitmiyor! 2 kişi tutuklandı

Niğde’de kaçak göçmenler sınır dışı ediliyor

Niğde’de sürücülere ceza yağdı!

Niğde'de meslek liselerine ilgi artıyor

Bakan Yardımcısı Kavaklıoğlu Niğde’de

Niğde’de 2 mahkum firar etti

Niğde’de çiftçinin emeğini böyle çaldılar!

Niğde 2 genç kız evden altın çaldı!

Sağlık Müdürü Karaca’dan prostat kanseri uyarısı

Öztürk: Niğde’de grip aşısı bol miktarda var

Türkiye yerli ve tamamen elektrikli kamyonet üretti! Çok ucuza satılacak

Tuğgeneralden vefa örneği! Şehidimizin kabrini ziyaret etti

Niğde’de 45 yıllık doktor emekli oldu

NİĞDE'DE ASKIDA ÇORBA DÖNEMİ!

Adem'den, çarpıcı uyarı: 50 bin çiftçi daha tarımı bırakabilir

NİĞDE’DE KONUT SATIŞINDA DÜŞÜŞ YOK!

YOLCU OTOBÜSÜ İLE OTOMOBİL ÇARPIŞTI!

Yeni atanan doktorlardan Kaymakam Yiğit’e ziyaret

Yükleniyor

  • Cuma 20.9 ° / 12.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 23 ° / 13.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 14.6 ° / 10.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
4.İstanbul Başakşehir 5 3 1 1 4 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Samsunspor 5 3 2 0 3 9
7.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
8.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
9.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
10.Göztepe 4 1 0 3 2 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1