Peynir fiyatı etten pahalı olacak

Hayvancılık sektöründe yem ve mazot fiyatının yükselmesi, çiftçinin maliyetinin altında ürün satmak zorunda kalması, süt üretiminin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.

Tarih: 23.08.2024 17:05
Peynir fiyatı etten pahalı olacak

Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı çiğ süt fiyatı 14 TL olmasına rağmen çiftçiler sütlerini belirlenen fiyattan satamıyor. TÜİK'in verileri dahi inek peyniri üretiminin yüzde 3 azaldığını ortaya koyarken içme sütü üretimi de yüzde 7,8 azaldı. KARAR'a konuşan uzmanlar ise sütte faturayı gelecek nesillerin ödeyeceğini belirtti.
Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyatlar kırsal bölgedeki çiftçiyi kurtarmıyor. Uzmanlar tüketicinin süt ürünlerindeki pahalılıkla karşılaşmasını yakın zamanda peynirin etten daha pahalı olabileceğini söylüyor. TÜİK'in haziran ayı verilerine göre ise inek peyniri üretimi yüzde 3 azaldı. İçme sütü üretimi de yüzde 7,8 oranında düştü.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı, "Sütünüzün ödemesini 30 günden geç ödüyorlarsa derhal şikayet edin. En geç 1 aylık bir vade sınırı var" uyarısında bulunurken, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer de yem fiyatlarının son bir yılda yüzde 100'ün üzerinde artmasının süt üreticilerinin maliyetlerini önemli ölçüde artırdığını söyledi.

'SAKIN KİMSE 'SÜT FAZLASI VAR, FİYATI DÜŞÜRÜN' SÖYLEMİNE KANMASIN'
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, sütün kalitesinin fiyatları belirlemede etkili olacağını vurguladı. Kaliteli süte yüksek fiyat verilmesi ve standart dışı süte ceza uygulanması gerekeceğini ifade etti. "Sakın kimse 'süt fazlası var, fiyatı düşürün' söylemine kanmasın" diyen Solakoğlu, kaliteli süt için belirlenen yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein kriterlerine dikkat çekti. Eğer süt bu kriterlerin altında kalırsa, fiyatların TİP sözleşmelerde belirtilen şekilde düşeceğini, fakat daha kaliteli süt üreticilerine pirimle ödüllendirileceğini belirtti.
Solakoğlu, Ticaret Bakanlığı'nın 30 günlük ödeme süresi sınırına ilişkin de uyarılarda bulundu. Ödemelerin 30 gün içinde yapılması gerektiğini ve sürenin aşılması durumunda şikayet edilmesi gerektiğini söyledi.
Solakoğlu da süt fiyatlarının artık maliyetlerin altına inmeyeceğini ve 3 ayda bir güncelleneceğini duyurdu. Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) devrede olduğunu belirten Solakoğlu, ESK’nın süt fazlalığı durumunda piyasadan alım yaparak sütün ihracata yönlendirileceğini söyledi.
Ayrıca, sanayicilerin marketlerin ödemeleri geciktirdiği yönündeki iddialarının, zincir market temsilcilerinin toplantıda ödemeleri günü gününe yaptıklarını açıklamasıyla çürütüldüğünü aktardı. "Sütünüzün ödemesini 30 günden geç ödüyorlarsa derhal şikayet edin. En geç 1 aylık bir vade sınırı var. Sanayicilerin net bir argümanı vardı: 'Marketler paramızı geciktiriyor' diyorlardı. Toplantıda zincir maket temsilcileri net bir şekilde ifade ettiler. “Günü geçmeden tüm ödemeleri yapıyoruz” dediler. Bize anlatılan hikâye demek ki yalanmış. Hiçbirimiz uzun vadeye evet demek zorunda değiliz" diyen Solakoğlu, uzun vadeli ödemelerin kabul edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Süt fiyatı ile ilgili ortaya çıkan sonuçlar sırayla şöyle;

1- Fiyatlar geriye dönük düşürülemeyecek.
2- Süt fiyatları artık hiç bir zaman maliyetin altına inmeyecek ve 3 ayda bir güncellenecek.
3- ESK (Et ve Süt Kurumu) artık devrede. ESK, süt için organizasyonlarını tamamladı. Yıl sonuna kadar herhangi bir fazlalık olması durumunda derhal miktarına bakmaksızın alım yaparak sütü piyasadan çekecek ve ihracata yönlendirecek.
4- Sütünüzün ödemesini 30 günden geç ödüyorlarsa derhal şikayet edin. En geç 1 aylık bir vade sınırı var.

SÜT ÜRETİCİLERİNİN MALİYETLERİ ARTTI
Süt ve süt ürünlerinin maliyetini ve üretimini etkileyen faktörlerden biri de hayvancılık. Hayvancılık sektöründe de maliyet krizi tırmanıyor. Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi CHP'li Üyesi Ömer Fethi Gürer'in KARAR'a yaptığı açıklamaya göre, yem fiyatlarının son bir yılda yüzde 100'ün üzerinde artması, süt üreticilerinin maliyetlerini önemli ölçüde artırdı. Süt üreticileri, bu artışın ardından sattıkları süt fiyatlarının aynı oranda yükselmemesi nedeniyle ya hayvancılığı bırakma ya da besi hayvancılığına yönelme eğiliminde.

KIRSAL BÖLGEDEKİ ÇİFTÇİLER SÜTLERİNİ BELİRLENEN FİYATTAN SATAMIYOR
Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt tavsiye fiyatı, 1 Ocak 2023'te 8,50 TL iken, 1 Mayıs 2024 itibarıyla 14,65 TL'ye yükselmiş durumda. Ancak, kırsal bölgelerdeki üreticiler sütlerini bu tavsiye fiyatından satamıyor ve süt satış fiyatları 11 TL'ye kadar düşüyor. Bu durum, üreticileri zarara uğratıyor ve sektörde sürdürülebilirlik riskini artırıyor.
"İnek peyniri fiyatları ise günümüzde markalarına göre 280 TL ile 400 TL arasında değişirken, 2020 yılında bu fiyatlar 37 TL ile 45 TL aralığındaydı. Benzer şekilde, kaşar peyniri fiyatı şu an 300 TL ile 450 TL arasında. 2020 yılında ise 53 TL ile 65 TL aralığındaydı. Eski kaşar peyniri fiyatları ise 400 TL ile 600 TL arasında değişirken, 2020 yılında 60 TL ile 80 TL aralığındaydı" diyen Gürer, çiğ süt üreticilerinin artan maliyetlerle başa çıkamadığını ve zarar ettiğine dikkat çekti: Bu durum, 2019 yılında süt fiyatlarının düşmesi sonucunda süt ineklerinin kesime gitmesine yol açmış ve bu süreç sonrasında büyükbaş hayvan sayısı düşmüştür.

SÜT ÜRÜNLERİ ET FİYATIYLA YARIŞACAK
Süt ve süt ürünlerinde yaşanan fahiş artışın et fiyatıyla yarışabileceğine vurgu yapan Gürer sözlerini şöyle sürdürdü: "Son dönemde süt ve süt ürünleri üretiminde yaşanan maliyet artışları, bu ürünlerin gelecekte etten daha pahalı hale gelmesine yol açabilecek ciddi riskler taşıyor. Hayvancılık sektöründe yem maliyetlerinin hızla yükselmesi, çiğ süt fiyatlarında yeterli artışların sağlanamaması ve süt üreticilerinin zarar etmesi gibi faktörler, süt üretiminin sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir.

Üretim maliyetlerinin artmasıyla birlikte, süt ürünlerinin piyasa fiyatları da kaçınılmaz olarak yükselmektedir. Nitekim, son yıllarda peynir, yoğurt gibi temel süt ürünlerinin fiyatlarında ciddi artışlar gözlemlenmiştir. Et, özellikle kırmızı et, genellikle daha pahalı bir protein kaynağı olarak kabul edilirken, süt ve süt ürünlerinin daha uygun fiyatlı olması beklenir. Ancak, süt ürünlerindeki bu hızlı fiyat artışı, yakın gelecekte peynir ve yoğurt gibi ürünlerin etten daha pahalı hale gelmesine yol açabilir."

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Niğde’de ikinci elçiler ve spotçular öğrencileri bekliyor

Bunu da gördük! Niğde’de ekmeğin içinden naylon çıktı

ÇİFTÇİNİN EMEĞİ TARLADA KALDI

Bakın Niğdeli en çok neyi izliyor?

Niğde’de veliler servis ücretlerinden şikayetçi

Niğde’de Halk Eğitim Merkezi kursları başladı

Eskiden kasaplar isteyene ücretsiz veriyordu! Şimdi kilosu 40-50 liradan satılıyor

Niğde’de boşanmalar patladı! Evli kalan sayısı azalıyor

Sigara fiyatlarında bir ilk yaşanacak! İndirim oranı şaşırtıyor

2 yaşındaki bebek soğan tarlasında ölü bulundu

NİĞDE'DE ELEKTRİK KESİNTİSİ YAPILACAK!

Niğde’de işçi minibüsü ile ticari taksi kafa kafaya çarpıştı! 5 Yaralı

2025'de 14 gün yerine 45 gün tatil yapmanın formülü bulundu! Bunu yapan çalışanlar tatile doyacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı: Bütçe 973,6 milyar TL açık verdi

Niğdeli Süt Üreticileri: Sermayenin elinde oyuncak olduk

Motosiklet Sürücüsü Kazada Hayatını Kaybetti

Niğde’de akraba evliliği oranı açıklandı

Niğde için dondurucu tahmin! Bu kış çetin geçecek

Kimliği belli oldu! Balkondan düşerek hayatını kaybetmişti

İlk kazma vuruldu! Niğde Spor Salonu İnşaatı Başladı

Niğde’de Ahilik Haftası kutlanacak

İçişleri Bakanlığı Uyardı: B Sınıfı Ehliyetlerde Yeni Dönem Başlıyor!

Niğde Müzesiz Kaldı

NİĞDE'DE BU LİSTEDE! Depreme karşı zemini demir gibi sağlam iller açıklandı!

Niğde'de bugün vefat edenler (16 Eylül 2024 Pazartesi)

İçki içen iki arkadaş arasında çıkan kavga ölümle sonuçlandı

Tarihi zirve! Gram altın rekora koşuyor

Niğde’de balkondan düşen kadın ağır yaralandı

Orduspor 1967, Niğde’de plaka yazdırdı: 5-2

ÜNİVERSİTE’YE TÜBİTAK PROJE DESTEĞİ

Yükleniyor

  • Pazartesi 25.2 ° / 15.5 ° Güneşli
  • Salı 25.2 ° / 14.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.7 ° / 13.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
2.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
15.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
16.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1