google-site-verification=-iPaBmriEITCfnD8Xb8A5iOZOvXgmhGUPt7YHwcntlI
Bor'un sevilen gassal ve muhtarlarından İbrahim Erbeden gassallık mesleğiyle ilgili cevap verdi: Allah uzun ömür versin ama ölünce sizi ben yıkayacağım! Dedi.
Son günlerde, 'Ölünce Bizi Kim Yıkayacak' sloganı ile gündeme gelen ve izlenme rekorları kıran 'Gassal' dizisinin ardından gözler Niğdeli gassallara çevrildi.
NİĞDELİ GASSAL MERAK EDİLENLERİ ANLATTI
Türkiye’de dijital platformda yayınlan bir diziyle gündem olan gassallık son zamanlarda en çok merak edilen meslekler arasında yerini aldı. Ünlü oyuncu Ahmet Kural'ın başrolde oynadığı dizi ile gündem olan gasallar dikkatleri üzerine çekti. Konuyla ilgili olarak Niğde Bor'da muhtar olan ve aynı zamanda da gassallık yapan İbrahim Erbeden gassallığın merak edilenlerini gazetemize açıkladı. Erbeden, ölüleri yıkayarak son yolculuklarına hazırladıklarını, görevini özveriyle yaptığını açıkladı.
İNSANLAR NASIL YAPTIĞIMI MERAK EDİYOR
Yıllardır gassallık yapan İbrahim Erbeden, "Merak edilecek bir şey yok aslında. Gassal, bir müslümanı öldükten sonra yıkayan kişiye deniyor. Her Müslümanın kendi anne babasını yıkamasıdır asıl olan. İnsanlarımızın bunları öğrenmesi gerekir, bizim yaptığımız vefat etmiş bir insana gusül abdesti aldırmaktır temiz bir şekilde yıkayıp düzenli bir şekilde son elbisesini giydirmektir. Bu işleri bilmeyen insanların yakınlarını yıkamaktır. Gassal, gusül kelimesinden türemiştir yani biz cenazeye abdest aldırıyoruz işin aslı bu." dedi.
AYNI GÜN BİR BEBEĞİ VE YAŞLI BİR İNSANI TOPRAĞA VERDİĞİMİZ OLUYOR
Gassal yerine İbrahim Hoca olarak da bilindiğini belirten Erbeden, "Mesleğimizi icra ederken farklı olaylara şahit olabiliyoruz. Mesela aynı gün içerisinde iki aylık bir bebek ve 90 yaş üzeri bir insanı toprağa verebiliyoruz ya da yaşarken çok sevdiği bir insanın cenazesine dokunmak istemeyen insanlarla karşılaşabiliyoruz. Kimsesiz cenazeler de oluyor. Biz insanların en zor zamanlarında yanlarındayız. İnsanların son anında onları temizleyip ve giydirip uğurlayan kişileriz. Bu vazifeyi yapmaktan gurur ve onur duyuyorum. Burası insanların son olarak geldiği yerdir. Bizler de insanların üzüntülü anlarında onların düşünemediklerini düşünmek ve telaşlarını gidermek cenaze için gereken işleri yapıp kalplerini memnun edebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Ölüler ile hemhal olduğumuz için dışarıda ne iş yapıyorsun diye sorduklarında ‘Gassalım, cenaze yıkıyorum’ diyorum. Bunu dediğim zaman şaşıranlar da oluyor. İnsanlar bize gassal olarak bakmıyor genelde İbrahim hoca diyorlar." ifadelerini kullandı.
MANEVİ YÜKÜ BİZE KALIYOR
Dizinin kendilerini mutlu ettiğini fakat azda olsa anlatılmayan tarafları olduğunu belirten İbrahim Erbeden, “Ölümün insanlara yakınken bir o kadar uzak olduğunu görüyoruz. Ben böyle bir dizi gördüğüm için çok mutlu oldum. Gassal arkadaşlar ile de kendi aramızda sürekli konuşuyoruz ve böyle bir dizi de olabiliyormuş, dedik. Bizim ne yaşadığımızı ve insanlar ile olan ilişkilerimizi anlatan mükemmel bir dizi olduğunu gördük. Çünkü biz burada 15 dakika içerisinde bir ölüyü yıkayıp hemen kefenleyip göndermiyoruz. Sırasıyla cenaze yıkama adabına uygun sırasıyla dikkatli bir şekilde işimizi aceleye getirmeden bize emanet edilen meftayı ahiret yolculuğuna ebedi istirahatgahına hazırlıyoruz sonuçta işin manevi ağırlığı bizim üzerimizde kalıyor. İnsanlar dışarıdan baktığı zaman bizim burada hiçbir iş yapmadığımızı düşünüyorlar. Aslında baktığımızda bu işi yapabilecek sınırlı sayıda insan bulunuyor işin aslı işi sevmek her iş gibi. Tabi bir de cenazeye karşı mesafeli olmamak, gerekir” şeklinde konuştu.