google-site-verification=-iPaBmriEITCfnD8Xb8A5iOZOvXgmhGUPt7YHwcntlI
Adem, “Türkiye’nin kırmızı et üretiminde geldiği nokta, iktidarın 14 yıldır uyguladığı yanlış politikaların acı bir sonucudur. Bugün Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın, “Kırmızı ette yeterlilik oranımız yüzde 95” açıklamasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Uruguay ve Brezilya’dan et ithalatına devam edeceğiz” talimatı birbiriyle çelişiyor. İktidar kendi içinde dahi tutarlılığı sağlayamazken, milletin ucuz ve yeterli ete ulaşmasını nasıl sağlayacak?” dedi
Erhan Adem yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Sayın Bakan, kamuoyunu yanıltarak kırmızı ette yeterli olduğumuzu söylüyor. Ancak rakamlar ve gerçekler bunun tam aksini gösteriyor. 2024’te et üretiminde 300 bin ton açık oluşacağı ve bu açığın ithalatla kapatılacağı şimdiden belli. 2025 yılında ise açık iki katına çıkacak ve 600 bin ton ithal ete ihtiyaç duyulacak. Bu da bize gösteriyor ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan Uruguay ve Brezilya’yı konuşmakta haklı çünkü yerli üretim bitti. Ama bu gerçek karşısında Tarım Bakanı Yumaklı, Cumhurbaşkanını boşa düşürecek bir algı yaratmaktan geri durmuyor.
Bu çelişki sadece bir iletişim problemi değildir. Bu, hükümetin yıllardır sürdürdüğü ithalat bağımlı tarım politikasının iflas ettiğinin göstergesidir. 14 yıl boyunca kırmızı et ithalatına 12 milyar dolar harcandı. Bunun karşılığında ne oldu? Millet ucuz et mi yedi? Hayır. 2021 yılında dana eti fiyatı ortalama 65 TL iken, bugün 700 TL’yi bulmuş durumda. Fiyatlar kontrol altına alınamadı, üretim artırılamadı, yerli çiftçi desteklenmedi ve sonuç olarak millet et yiyemez hale geldi.
İthalata harcanan milyarlar, bu ülkenin çocuklarına okullarda ücretsiz öğün sunabilecek bir bütçeyi heba etti. Daha da kötüsü, bu parayla yerli üretim desteklenmiş olsaydı, bugün Türkiye’nin kendi üreticisiyle ihtiyaçlarını karşılayacak bir durumu olabilirdi. Ama olmadı. Çünkü iktidar çözümü ithalatta aradı. İlk kez 2011 yılında Kurban Bayramında kurbanlık hayvanlar ithal edildi. 2012’de saman ithal etmeye başladık. Bugün geldiğimiz noktada bu politikaların çözüm olmadığı artık ortada.
Eğer Tarım Bakanı gerçekten Cumhurbaşkanını ithalata mahkûm olmaktan kurtarmak istiyorsa, bunun yolu bellidir: Yerli üretimi desteklemek. Bu gerçeği yıllardır söylüyoruz. Ama bu çağrılara kulak tıkandı ve Türkiye’yi 14 yıldır ithalata mahkûm ettiler.
Sayın Bakan’a ve iktidara tekrar soruyoruz: Et var mı yok mu? Yeterli üretim varsa neden ithalat yapıyoruz? Yeterli değilse neden üretimi artıracak, yerli çiftçiyi destekleyecek politikalar uygulamıyorsunuz? Bu millet, ithalat bağımlısı tarım politikalarından yoruldu ve artık çözüm bekliyor” dedi.