google-site-verification=-iPaBmriEITCfnD8Xb8A5iOZOvXgmhGUPt7YHwcntlI
NGC Başkanı Alpaslan Düzgün, mesajında basında ifade özgürlüğünün demokratik yaşamın bir parçası olduğunu fakat, gazetecilik mesleğinin her geçen gün itibar kaybederek, basın sektöründe yaşanan suistimal ve eksikliklerin ancak çıkarılacak Gazetecilik Meslek Kanunu ile mümkün olacağını ifade etti.
“10 OCAK KUTLANACAK BİR BAYRAM DEĞİL”
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün gazeteciler için kutlanacak bir bayram olmadığını, dayanışma günü olduğunu belirten NGC Başkanı Alpaslan Düzgün, “Bilindiği gibi 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başladığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmalarını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı.
Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma imkânları bakımından 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip değiller. Bu yüzden meslektaşlarımız açısından bir bayramdan söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bizim için bayram günü değil dayanışma günleridir” dedi” dedi.
“MESLEK YASASI ÇIKARILMALI”
Düzgün, gazetecilik meslek yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğini belirterek, “Meslektaşlarımız, meslek onurlarını korumak adına mücadele etse de yasal boşluktan yararlanan çıkarcıların sektördü boy göstermesine engel olamamaktadır. Bu nedenle basın sektöründe öncelikli olarak gazetecilik adına mesleki yasası düzenlemesi yapılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü, demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesine sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın aynası ve sesi olma görevini üstelenen özgür basın, düşünce özgürlüğümüzün en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Bu nedenle ülke olarak basının sorunlarını elbirliği ile çözmeliyiz.
Yaşanan tüm bu sorunlara, TBMM’de, “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması, sorunların zaman geçirilmeden hem ayrı, ayrı, hem de bir bütün halinde ele alınarak. Zaman geçirilmeden meslek örgütlerinden görüş alınarak gazetecilik mesleğini tanımlayan yasanın çıkarılması gerekmektedir. Siyasetçilerden, hukukçulardan, bürokratlardan, akademisyenlerden, sendikalardan, medya kuruluşlarından ve basın meslek örgütlerinden temsilcilerin bir araya gelmesi, Basın Meslek Yasasının ele alınarak bu yasanın gerekli düzenlemelerle Türkiye'ye kazandırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“GÖNÜL İSTER Kİ BUGÜNÜ BAYRAM HAVASINDA KUTLAYABİLELİM”
Düzgün mesajının sonunda, “Gönül ister ki basın mensupları olarak bugünü gönül rahatlığıyla, hak ettiğimiz gibi ve bayram havasında kutlayabilelim. Basın emekçilerinin sosyal ve ekonomik haklarını güvence altına alan 212 sayılı Basın Yasasının yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak ne yazık ki gelinen şamada Çalışan Gazeteciler Günü olmaktan çıkmıştır. Düşük ücret ve sosyal haklardan yoksun olarak istihdam edilen gazetecilerin maalesef işten çıkarılma söz konusu olduğunda kıdem tazminatları ve sosyal hakları ödenmiyor. Gazeteciler, işverenlerin istediği ve izin verdiği kadar hakla yetinme zorunda kalmaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle, meslek örgütlerimizin 1960’lı yıllarda ortaya koydukları büyük mücadeleler sonucu bazı yasal haklarımızın güvence altına alındığı 212 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin yıldönümü olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün de mesleki dayanışmanın önemini bir kez daha hatırlatmak istiyor, tüm meslektaşlarımın gününü kutluyorum” dedi. (NGC)