google-site-verification=-iPaBmriEITCfnD8Xb8A5iOZOvXgmhGUPt7YHwcntlI
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeni bir düzenleme hayata geçirildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamayla 7 bin TL ve üzeri tüm alışverişlerde banka veya kredi kartı kullanımı zorunlu hale getiriliyor.
Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sosyal medya hesabından Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı yeni bir taslak düzenlemesini paylaşmıştı.
Babuşcu'nun paylaştığına göre, 7.000 TL ve üzeri tutardaki ödemelerde banka veya kredi kartı kullanımı zorunlu hale getirilebilir. Taslak, mükellef olmayan kişilerin de 7.000 TL üzerindeki alışverişlerinde bu zorunluluğa uymalarını öngörüyor; aksi takdirde özel usulsüzlük cezası uygulanacak.
Konuyla ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde (Sıra No: 459) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı'nı kamuoyunun görüşüne açtı.
Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde, nihai tüketiciler de tevsik zorunluluğu kapsamına alınacak. Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların, 7 bin lirayı aşan ödeme ve tahsilatlarında, banka, PTT veya aracı finansal kurumları kullanmaları zorunlu olacak.
Örneğin, kamu kurumunda memur olarak çalışan kişi, evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticaretiyle uğraşan bir firmadan 20 bin lira tutarında bir buzdolabı satın aldığında, tutar 7 bin lirayı aştığı için, bu işleme ait tahsilat ve ödemenin banka ve aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekecek.