Tarih: 04.02.2023 19:06

Ulukışlalı Ahmet Şenol'a Halk Kültürü Ödülü Verildi!

Facebook Twitter Linked-in

Halk Kültürü araştırmacısı, yazar, şair, fotoğraf sanatçısı Ahmet Şenol, Halk Kültürü'ne uzun süreli katkılarından dolayı Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2022 yılının "Halk Kültürü" ödülüne layık görüldü...
Bu yıl 41’incisi düzenlenen ve TYB'nin Ankara'daki genel merkezinde "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri" sahiplerini buldu. Verilen ödüllerle ilgili olarak TYB Başkanı Prof. Dr. Musa Arıcan bir konuşma yaptı. 2022 yılında da, ülkemizde yaşanan kültür, sanat ve düşünce hayatındaki gelişmeleri yakından takip ederek değerlendirdik; ödül alacak kişi, kurum ve eserlerini belirledik. Öncelikle eser sahibi, kişi, kurum ve kuruluşları tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Yönetim kurulumuzca, yılın yazar fikir adamı ve sanatçıları değerlendirmesi yapılırken aynı zamanda “Üstün Hizmet Ödülü”ne lâyık görülen isimler de belirlenmektedir. Üstün hizmet ödülleri; Kültür ve sanat hayatımıza önemli katkı sağlayan, edebiyat ve düşünce alanında olağanüstü gayret ve çalışmaları bulunan şahsiyetlere, şükran ve minnet borcumuzun bir ifadesi olarak verilmektedir.” dedi.
Toplam 29 kategoride değerlendirilen eserlerin içinde Niğdeli Ahmet Şenol, Halk kültürüne uzun süreli katkılarından dolayı, 2022 yılının "Halk Kültürü" ödülüne layık görüldü. Şenol, 2022 yılının Halk Kültürü ödülünün kendisine verilmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Halk oyunlarının, halk kültürü değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için yaptığım çalışma ve yayın faaliyetlerini değerlendirerek beni bu ödüle layık gören TYB seçici kuruluna ve yönetimine teşekkür ediyorum” dedi.

 


 

AHMET ŞENOL KİMDİR:
1948 yılında Niğde'nin Ulukışla ilçesinde doğdu. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunudur.
1978 yılında Tubil Derneğinin kurucuları arasında yer aldı. 1988 yılına kadar Tubil Başkanlığını yürüttü. 1986 yılında İhsan Hınçer Folklora Hizmet Ödülü'nü aldı.
1988 yılında Fransa/Dijon Milletlerarası Halk Oyunları yarışmasında jüri üyeliği, 1987-2000 yılları arasında MEB'da Halk Oyunları Danışma Kurulu Üyeliği, öğretim görevliliği ve jüri üyeliği yaptı.
Halk oyunları ile ilgili çeşitli sempozyumlarda ve 3, 4, 5 Milletlerarası Folklor Kongrelerine katıldı. Bildiriler sundu. Ankara Üniversitesi DTCF Halk Bilimi Bölümü'nde Halk Oyunları öğretim görevlisi olarak 1991-2000 arasında hizmet verdi.

 

 

ESERLERİ:
Hikâyeden söze, Sözden Ezgiye; Anlatımlarıyla Anadolu Halk Türküleri (2021)
Halk Oyunlarının Anlatımı Üzerine (Oyun-Giysi-Müzik-Kültler ve Ayinler)
Sanatçılar Çeşitli Meslek Sahipleri Edebiyatçılar Şairler (2022)
Ali Kurtaran’ın Niğde Tepeköy’den Ankara’ya Hayat Hikayesi
Halk Kültürü ve Etnografya Terimler Ansiklopedisi
Halk Oyunları Bibiliyografyası-1 1989
Halk Oyunları Bibiliyografyası-2 1996
Türk Halk Oyunları Terimleri Sözlüğü (1998)
Türk Halk Oyunları Giysileri MEB Y. 1999
Bitki ve Mutfak terimleri Derlemesi
Genel Terimler Derlemesi
Tarihi Kalıntılar ve Yerler Derlemesi
Dünya Hayvan Terimleri Derlemesi (2022)
Coğrafya Terimleri Derlemesi (2022)
Deniz ve Tekne Terimleri Derlemesi (2022)
Atasözleri ve Deyimler Derlemesi (2022)
Bir Deniz İki Yaka Kolkola (2022)
Duayen Bir Niğdeli Hürrem Kubalı
Niğde Sevdalısı Naci Şiri
Kurtlar ve Çakallar
Cehri Şiirlerim
Ulukışla (2013)
Ödülleri:
2020 yılı Motif Vakfı Özel Hizmet Ödülü
2022 yılı TYB Halk Kültürü Ödülü

(HABER: FATMA TAN) 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —