Tarih: 12.08.2024 17:50

TÜVTÜRK'ten çifte standart. 4 yıl boyunca muayenesiz trafikte kalacaklar

Facebook Twitter Linked-in

Gurbetçilere önemli avantajlar sağlayacağı düşünülen yeni yasa, bazı soru işaretlerine neden oldu. Yabancı plakalı araç sahipleri, ülkemize geldikten sonra ilk 2 yıl içinde başvuruda bulunurlarsa, 185 gün beklemek zorunda kalmadan ek olarak 2 yıl daha süre alabilecekler. Bu düzenleme, iki yıl boyunca Türkiye'de kalan araçların yeniden ülkeye dönmesi için uygulanan 185 günlük bekleme süresini kaldırmış oldu.
Türkiye'de bulunan araç sahipleri de bu yeni düzenlemeden faydalanabilecek. Gurbetçi emeklilerin bu fırsattan yararlanabilmesi için yurt dışından emekli olduklarını kanıtlayan noter onaylı ve Türkçe'ye çevrilmiş emeklilik belgelerini sunmaları gerekecek. Ancak tasarı henüz yürürlüğe girmediği için, Türkiye'de bulunan araç sahipleri için 185 gün bekleme şartı devam ediyor. Araç getirmek isteyenlerin, son 1 yılda toplamda 185 gün yurt dışında bulunma şartını yerine getirmeleri gerekiyor.
Vatandaşların kafasında bazı soru işaretleri mevcut. Yabancı plakalı araçların her yıl muayene edilmesi gerektiği belirtildi. Sıfır kilometre araçlar için bu süre 2 yıla kadar uzatılabiliyor, yani 4 yıl boyunca Türkiye'de kalan araçların en az 2 kez muayeneden geçmesi gerekecek.
Bu durumun, TÜVTÜRK'ün (Almanca "Technischer Überwachungsverein") Türkiye ile işbirliği yapmasını gerektirebileceği ve yurt dışından getirilen araçların Türkiye'de de muayene edilmesinin zorunlu hale getirilebileceği düşünülüyor. Avrupa ülkelerinin bu süreci kabul etmeleri bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —