Tarih: 16.08.2024 11:37

Borcu olan milyonları ilgilendiriyor. Bankalar, artık bu ücreti talep edemeyecek

Facebook Twitter Linked-in

Son yıllarda artan ekonomik zorluklar, pek çok bireyin kredi borçlarını ödemekte güçlük çekmesine neden oldu. Yükselen enflasyon ve faiz oranları, hanelerin bütçelerini daraltırken, borçlular ciddi mali sorunlar yaşamaya başladı.
Banka düzenlemeleri çerçevesinde, temerrüt oranlarındaki artış dikkat çekiyor. Bu bağlamda, Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatanları ilgilendiren önemli bir karar verdi.
Sakarya’da bir davacı vekili, erken kapatılan üç ayrı kredi ile ilgili olarak bankadan tahsil edilen istihbarat ve erken kapama ücretlerinin iadesini talep etti. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, kredi kullanımı sırasında alınmayan istihbarat ücretlerinin erken ödeme nedeniyle tahsil edilemeyeceğine hükmetti.
Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017 ve 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırıldığını, bu dönemlerde istihbarat ücreti alınmadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 10.02.2020 tarihli düzenlemesiyle bankaların istihbarat ücreti uygulamasına son verildiğini vurguladı.
Yargıtay, istihbarat ücretinin davacıdan alınamayacağına ve bu ücrete eklenen BSMV’nin de iade edilmesi gerektiğine karar verdi. Bu nedenle, istihbarat ücretinin yanı sıra, BSMV’nin de iade edilmesi gerektiğini belirten Yargıtay, sadece BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesini doğru bulmayarak kararı bozdu.
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —