Tarih: 12.08.2024 17:46

Araç sahipleri dikkat. Tüm ticari araçlarda takılması zorunlu olacak

Facebook Twitter Linked-in

Peki, araç sahipleri bu süreçte ne yapmalı? Uzman isim, bu geçiş sürecini adım adım anlattı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ticari araçlar için devreye alınacak Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) sayesinde yaklaşık 8 milyon aracın, 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin izleneceğini duyurdu.
Bu sistemle birlikte, plakaların elle girilmesi gibi usulsüzlüklerin önüne geçilerek, akaryakıt istasyonlarında oluşabilecek vergi kayıplarının engellenmesi hedefleniyor.
Turpak şirketinin Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Alper Önkol ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Etiz, UTTS ile ilgili yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Ayrıca, yıl sonuna kadar taşıt tanıma birimlerinin (TTB) montajının tamamlanması gerektiğini belirttiler ve süreçle ilgili detayları paylaştılar.
AKARYAKIT ALIMLARINDA KAYIT DIŞILIK ÖNLENECEK
Alper Önkol, UTTS'nin akaryakıt sektöründe rekabeti dengelemek ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek için önemli bir adım olduğunu vurguladı. UTTS'nin, akaryakıt pompalarına bağlı yazar kasa cihazlarına, araç plakası bilgilerini otomatik olarak aktararak bu süreci daha güvenli hale getirdiğini belirtti.
5 Ekim 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, ticari araç sahiplerinin 31 Aralık 2024'e kadar araçlarına TTB montajı yaptırmaları gerektiğini ifade etti. Aksi halde, bu tarihten sonra yapılan akaryakıt alımları gider olarak gösterilemeyecek.
UTTS NASIL ÇALIŞIR?
Önkol, UTTS'nin nasıl çalıştığını açıklayarak, taşıtların yakıt depo girişlerine takılacak olan TTB cihazının, dolum sırasında plaka bilgilerini otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza ileteceğini belirtti.
Araç sahiplerinin UTTS sistemine kaydolmaları gerektiğini ve Darphane tarafından yetkilendirilmiş montaj firmalarının bu cihazları taşıtlara monte edeceğini söyledi.
ÖDEME VE MONTAJ SÜRECİ
Önkol, UTTS'ye başvuru yapan firmaların, internet üzerinden kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yaparak başvuru işlemlerini tamamlayabileceklerini belirtti.
Gerekli bilgi ve belgeleri sisteme yükleyen firmalar, ödemeyi Darphane’nin hesabına yaptıktan sonra montaj işlemi için yetkili TTB montaj firmasına başvuracaklar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —